Thursday, 3 March 2011

Muar Noodle Bandung

Cooked Muar "Bandung" noodle the other day using the paste that I bought during the trip to Johor ~ added some meat, prawns and eggs.


Brought some to the office as I'd promised an office mate that I'd make for her, so some of us in the office had a rather heavy brunch that day :-)




mmmm...I don't have any more of that yummy paste (unless friends in Johor can get me some supplies..hehe).

I don't have the recipe as well but found one at the AFC channel - from Best Wan's show.



Noodle Bandung




*******************

Reading through the long recipe, I think I'd buy the ready made paste or go to any restaurants :-)

*******************

Its called mee bandung Muar, but I wonder whether it originated from Bandung, same goes with sirap bandung..couldn't find them during my trips to Bandung..hehehe


:-)




29 comments:

ツbieaz@bie Azreenaツ said...

pehhh yummy.....dah lama dah tak makan!!hehe

Boja Linuxer said...

Assalamu'alaikum Cheqna.. :) maaf kalau agak susah membuka blog saya, apakah browser Cheqna guna MS IE? saya biasa guna Mozilla atau Chrome..

Cheqna said...

Bie,

..dah lama tak makan mee bandung, ke dah lama tak makan? hehehe..

silalah survey pulak kedai makan kat sana ye :-)))

Cheqna said...

Wa'alaikumsalam wbt Boja,

saya gunakan Mozilla, may be tak update latest version..hehe..

tq.

:-)

thomas said...

Errh!May i know where you bought it from?
and since you like cooking and eating so much,you should try this one, Ayam Pansuh

NICK IRFAN said...

lama x merasa mee bandung selalu bedal mee hailam jer... hehe

suri skaliskaLa said...

ee,geram la cheqna nih
suri tgah lapa,dia post pasal makanan pulak.alamak,shedapppppp XD

tiefazatie said...

wah..sedapnya..rajin ow sis masak mcm2 nie..nak gak..hihi

peah @ peps said...

uish..sedapnyer cheqna...terliur ler cik peah...

feels like looking for mee bandung today....

Cik Peah is back

Cheqna said...

Thomas,

bought in Johor, have found the website and posted in your blog the link..hehe..

and thanks for the recipe, interesting, might try it without the bamboo thou :-)

Cheqna said...

Nick,

makan mee bandung and bayangkan adik gi melancung Bandunglah..tak payah pakai passport pun..hehehe..

:-)

Cheqna said...

Suri,

geram sayang kan..hehe..dah dah, pegi main jauh2 and cari kedai makan..haha

:-)

Cheqna said...

Ifa,

rajin sekali sekala je..ni posting "balas dendam" tak dapat nasi goreng pataya Ifa..haha

:-)

Cheqna said...

Cik Peah,

good to see u back online!..yea, u missed lots of food entry..hehehe..

:-)

absolutely emy said...

Entry tersama ler plak kan.. memang tak bleh lawan la.. mee bandung buatan sendiri ngan buatan kedai kan.. mesti air tangan sendiri lagi sedap... untung ofismate cheqna..

Cheqna said...

Emy,

yang tak untungnya cheqna sebab akan makan beberapa kali, kat office and kat rumah...bertambah2 lagi berat badan yang "chomel" ni..hahaha..

:-)

KakAsma said...

baru hari tu cik abee teragak nak makan mee bandung..tapi lum sempat buat lagi..kena tunggu buka kedai..tengok mee cheqna dahhh mai dah vit.R..tunggu cuti aje nanti

apak cikidong said...

my faveret!

Cheqna said...

KakAsma,

nak buat sendiri ke dari mula?..rajinnya..saya tgok bahan2 pun dah tak larat..hehehe..

selamat menmasak, rajin2 bagi tau lah..ada tetamu datang.. :)

Cheqna said...

a.cikidong,

ramai juga yg minat mee ni ye..tapi kalau cakap gi Bandung lagi ramai peminat kot..hehehe..

:-)

Amri Abd Rani said...

suka mee kari dan mee bandung...

Cheqna said...

Pakwi,

baru je masa lunch saya dgn office mate tertanya mana nak cari mee kari kat area kami..hehe..

sesekali makan memang sedap, kena pulak kuah yang pekat, cukup bahan2..yummy..:-)

NICK IRFAN said...

sama ke rasa? kt tmpat sy mee biasa2 je yg negera luar jarang...

Cheqna said...

Nick,

hehe dik..ni asal dari Johor je, mesti ada jual kat mana2 kedai makan tu. :-)

papabear said...

been to Bandung many times. do not expect to find mee bandung or sirap bandung there :)

Cheqna said...

Papabear,

hehe..kot orang sana pun tak pernah rasa this mee and sirap :)

papabear said...

unless yg datang sini.. ;P

Cheqna said...

:-)

Hati Curio said...

Kawan saya cerita, dia ke bandung dan teringin la nak makan mee bandung dari tempat asalnya..tak de mee di sana yang namanya mee bandung.. mungkin resepi mee dari sana sampai sini, ambil sempena letak je nama mee bandung..mungkin nama asalnya lain. wallahu'alam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails