Thursday, March 3, 2011

Muar Noodle Bandung

Cooked Muar "Bandung" noodle the other day using the paste that I bought during the trip to Johor ~ added some meat, prawns and eggs.


Brought some to the office as I'd promised an office mate that I'd make for her, so some of us in the office had a rather heavy brunch that day :-)




mmmm...I don't have any more of that yummy paste (unless friends in Johor can get me some supplies..hehe).

I don't have the recipe as well but found one at the AFC channel - from Best Wan's show.



Noodle Bandung




*******************

Reading through the long recipe, I think I'd buy the ready made paste or go to any restaurants :-)

*******************

Its called mee bandung Muar, but I wonder whether it originated from Bandung, same goes with sirap bandung..couldn't find them during my trips to Bandung..hehehe


:-)




29 comments:

  1. pehhh yummy.....dah lama dah tak makan!!hehe

    ReplyDelete
  2. Assalamu'alaikum Cheqna.. :) maaf kalau agak susah membuka blog saya, apakah browser Cheqna guna MS IE? saya biasa guna Mozilla atau Chrome..

    ReplyDelete
  3. Bie,

    ..dah lama tak makan mee bandung, ke dah lama tak makan? hehehe..

    silalah survey pulak kedai makan kat sana ye :-)))

    ReplyDelete
  4. Wa'alaikumsalam wbt Boja,

    saya gunakan Mozilla, may be tak update latest version..hehe..

    tq.

    :-)

    ReplyDelete
  5. Errh!May i know where you bought it from?
    and since you like cooking and eating so much,you should try this one, Ayam Pansuh

    ReplyDelete
  6. lama x merasa mee bandung selalu bedal mee hailam jer... hehe

    ReplyDelete
  7. ee,geram la cheqna nih
    suri tgah lapa,dia post pasal makanan pulak.alamak,shedapppppp XD

    ReplyDelete
  8. wah..sedapnya..rajin ow sis masak mcm2 nie..nak gak..hihi

    ReplyDelete
  9. uish..sedapnyer cheqna...terliur ler cik peah...

    feels like looking for mee bandung today....

    Cik Peah is back

    ReplyDelete
  10. Thomas,

    bought in Johor, have found the website and posted in your blog the link..hehe..

    and thanks for the recipe, interesting, might try it without the bamboo thou :-)

    ReplyDelete
  11. Nick,

    makan mee bandung and bayangkan adik gi melancung Bandunglah..tak payah pakai passport pun..hehehe..

    :-)

    ReplyDelete
  12. Suri,

    geram sayang kan..hehe..dah dah, pegi main jauh2 and cari kedai makan..haha

    :-)

    ReplyDelete
  13. Ifa,

    rajin sekali sekala je..ni posting "balas dendam" tak dapat nasi goreng pataya Ifa..haha

    :-)

    ReplyDelete
  14. Cik Peah,

    good to see u back online!..yea, u missed lots of food entry..hehehe..

    :-)

    ReplyDelete
  15. Entry tersama ler plak kan.. memang tak bleh lawan la.. mee bandung buatan sendiri ngan buatan kedai kan.. mesti air tangan sendiri lagi sedap... untung ofismate cheqna..

    ReplyDelete
  16. Emy,

    yang tak untungnya cheqna sebab akan makan beberapa kali, kat office and kat rumah...bertambah2 lagi berat badan yang "chomel" ni..hahaha..

    :-)

    ReplyDelete
  17. baru hari tu cik abee teragak nak makan mee bandung..tapi lum sempat buat lagi..kena tunggu buka kedai..tengok mee cheqna dahhh mai dah vit.R..tunggu cuti aje nanti

    ReplyDelete
  18. KakAsma,

    nak buat sendiri ke dari mula?..rajinnya..saya tgok bahan2 pun dah tak larat..hehehe..

    selamat menmasak, rajin2 bagi tau lah..ada tetamu datang.. :)

    ReplyDelete
  19. a.cikidong,

    ramai juga yg minat mee ni ye..tapi kalau cakap gi Bandung lagi ramai peminat kot..hehehe..

    :-)

    ReplyDelete
  20. suka mee kari dan mee bandung...

    ReplyDelete
  21. Pakwi,

    baru je masa lunch saya dgn office mate tertanya mana nak cari mee kari kat area kami..hehe..

    sesekali makan memang sedap, kena pulak kuah yang pekat, cukup bahan2..yummy..:-)

    ReplyDelete
  22. sama ke rasa? kt tmpat sy mee biasa2 je yg negera luar jarang...

    ReplyDelete
  23. Nick,

    hehe dik..ni asal dari Johor je, mesti ada jual kat mana2 kedai makan tu. :-)

    ReplyDelete
  24. been to Bandung many times. do not expect to find mee bandung or sirap bandung there :)

    ReplyDelete
  25. Papabear,

    hehe..kot orang sana pun tak pernah rasa this mee and sirap :)

    ReplyDelete
  26. Kawan saya cerita, dia ke bandung dan teringin la nak makan mee bandung dari tempat asalnya..tak de mee di sana yang namanya mee bandung.. mungkin resepi mee dari sana sampai sini, ambil sempena letak je nama mee bandung..mungkin nama asalnya lain. wallahu'alam

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails