Wednesday, 22 December 2010

From Manhattan to Seoul...

"Move out of your comfort zone.
You can only grow if you are willing to feel awkward
and uncomfortable when you try something new."
(Quote)



That's one of the reasons we went out and did the "journeys".

Enjoy!



*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



Was in The Manhattan (Fish Market) Restaurant, in KL.

















Before we "flew" to Seoul (Garden) in PJ
















But they can't beat the favourite when in Terengganu


(google images)


Ikan singgang




with budu (sometimes with tempoyak..mmmm)




and ulam Raja/Daun selasih





That would make me forget about my diet!


hehehe..


:-)



p/s ~ Should I go for trips to Amsterdam and Sydney?? or Japan?


28 comments:

Cat-in-Sydney said...

Cheqna,
Tidur je kat rumah. Musim hujan ni sedap tarik selimut je. purrr....meow!

TK said...

You are so right la...mana bole lawan ikan singgang and Budu!! Last week we all makan kat our favourite restaurant kat Kuala Berang. Makan lauk2 kampung ikan sungai, ngan ulam-ulam tu. Perghhh! Kami makan mcm 10 hari tak makan..Kalau nak g situ lagi, I kena diet seminggu dulu..

papabear said...

lama tak jumpa ikan singgang nih... balik kampung baru boleh dapat :)

Bie said...

wah singgang best tu :) cuma budu je belum pernah cuba makan... hehehe

chewahh gi trip ker!! pulun je semuanya hehehe. jangan lupa ajak Bie sekali kih3

Cheqna said...

Cats dear,

ha ah best tidur..but after dah makan all those..hehehe..

:-)

Cheqna said...

TK,

dahsyat tu..must be really good..tak pernah la pulak makan singgang kedai cos normally masa odw balik kmpg my sister wld call to ask apa nak makan for lunch, standard answer "biasalah.." she'll know its singgang and budu with lots of cillies and bawang and ulam2..hehe

:-)

Cheqna said...

papabear,

somehow I seldom cook singgang here, may be want to preserve that special moments on arriving in KT and have that for lunch or dinner..hehe

:-)

Cheqna said...

Bie,

kalau dah cuba budu sekali, nak lagi nanti :)

trip? dak eh..berangan je nak gi trips, teringin nak gi Korea but perang2 so cancel lah angan2 tu.

so yg affordable, cari kedai2 makan tu..hehe

:-)

NICK IRFAN said...

sedap2 makanan dalam blog akak ni..


p/s=maaf kak sbb sy slalu dtg komen masa gambar makanan je? sbb nk komen lain sy ni hehehehe lemah sikit B.I hehehehhehehhehe

I amsterdam said...

Ingatkan Cheqna dah decide nak gi Korea...nasib baik cuma gi restoran je... Come here then we'll show you our version korean glass noodle he..he..

Dengar budu je dah terliur ni... teringin nak makan singgang, tapi x tau buat. Pernah cuba masak sekali tapi x sedap :( Kena menuntut ngan org T'ganu juge...

Btw, sup apa kat Korean resto. tu??

Cheqna said...

Nick,

BI akak bukan yg susah2nya pun, tak perlu buka kamus..hehe..tulis saja nak suka2kan hati, bior awet muda gitu :)

anyway, really appreciate your visits dik!

:-)

p/s- nasib baik duk jauh, kalu tak, tiap kali kata sedap kena belanja..hehe..

Cheqna said...

I.A...hehehe..that's d only Seoul for us at d moment..bit risky to go with d conflict going on there?..

so we might take up on your offer for that Korean noodle! and we'll cook singgang for u.. :)

the soup? 3 version~normal/plain, tom-yam and herbs(we didnt try that)

:-)

p/s - got my email?

I amsterdam said...

Ooops...will check my email now he..he..

Do come..do come here :D (wide grin)

lina@happy family said...

hehehe...there are lots of yummy food from around the world...but the best is still our national food :)

Sorry for the late visit Cheqna, I've got connection trouble for days...

Nana said...

Nothing can beat Malaysian cuisine. I agree! Tapi sekali sekala, boleh la makan western, chinese, japanese, korean, arabian...
Ah...malaysia is food heaven!

peah @ peps said...

cheqna...your journey really 'best'..nothing beats that ikan singgang / budu / ulam raja...sedappppnyerrrrr..

Challenges of a Working Mommy

Cheqna said...

I. A..now macam nak sabar pulak nak ke Holland...hope its not going to be ke restaurant Amsterdam in KL je..hehehe..

smoga dimurahkan rezeki nak ke sana n visit u.

:-)

Cheqna said...

Lina,

betul betul.. :)

no wonder havent seen u "rounding" the bloggers world, hope its ok now.

:-)

Cheqna said...

Nana,

right, sesekali tukar selera..I love all those thou japanese setakat certain type of sushi je, but at the moment selalu gi makan kat restaurant arab..dgn nasinya yg banyak..huh hilang diet seminggu..hehe

:-)

Cheqna said...

Cik Peah,

tak dapat gi actual journey, ronda2 the world in KL..hehehe.

mmm..when next in KTrg kena ronda Taman Tamaddun Islam, itu pun boleh keliling dunia juga. :-)

NARDtheNERD said...

the seoul part looks interesting...

hehe.
:))

absolutely emy said...

Macam entry kali ni makan sedunia lak entry kali ni... tadi makan subway seketull.. macam tak cukup je..

mau pegi holland ka? bestnyer jalan2.. travel2..

ツbieaz@bie Azreenaツ said...

Hahaha kalau macamtuh gi trip tgk channel korea je la.

Cheqna said...

Naddy

tau dah u memang suka korean......dramas :)

Cheqna said...

Emy, angan2 je..

subway sandwiches sedap kan? hehe..pasal makan memang sedapnya..:)

Cheqna said...

Bie,

btul3...visit Korea with the comfort of home, relaxing and cheaper too! :)

thomas said...

Actually for me too,nothing can beat my favourite home cook food.

Cheqna said...

Thomas,

most importantly, you can always have second round when eating at home..hehe

:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails